Laatst bijgewerkt: donderdag 02 september 2021

veldnamen 1948

Angelselanden

Zo af en toe komen er vragen binnen die verdraaid lastig te beantwoorden zijn. Zie onderstaande vraag en een poging om via Henk Meems een antwoord te krijgen. Heeft u een beter antwoord? Ik hoor het graag!

Het betreffende kaartje ziet u hier afgebeeld. Klik op het kaartje voor een groter exemplaar.

Op deze website is het een en ander te lezen over veldnamen. Klik hier.

20 mei 2021

Op een kaart wordt de Marke van Grollo met de naam Angelo aangeduid. Zie het plaatje hieronder.

Het kaartje is afkomstig van de site van Hisgis 

Marke Angelo ipv Grollo

Op 10 augustus 2021 zijn we nog niets verder. Daarom maar een vraag gesteld aan Coördinator Historisch Gis Fryske Akademy:

Geachte heer/mevrouw,

Met grote interesse heb ik de kaarten van Drenthe bekeken. Met een klein groepje uit ons dorp zijn we bezig met de geschiedenis van het dorp en haar omgeving. We komen echter iets vreemds tegen op de kaart van de Markegrenzen van de provincie Drenthe. De marke van Grolloo wordt hier weergegeven als de marke Angelo. Nergens vinden we deze naam terug. Niemand van ons kan de oorsprong achterhalen. In het Drents archief is dit door ons ook niet te vinden.
Jaren geleden kreeg ik van een student een vraag over veldnamen en specifiek over de Angelselanden. We hebben gegist, maar kennen de oorsprong niet. Nu wij de naam Angelo tegenkomen, zien we wellicht een verband. Onze vraag is dus: Waar komt de naam Angelo vandaan op deze markekaart? Hebt u een antwoord voor ons of kunt u ons verder helpen?

Bij voorbaat dank namens de werkgroep Old Grol.

Hierop kwam op 31 augustus 2021 de volgende reactie:

Het is mij nog een raadsel hoe deze naam in de database terecht is gekomen. De naam kom je in relatie met Grolloo niet tegen.
In de eerder door mij gebruikte bronnen van Beekman evenmin.
Het moet dus wel een vergissing zijn. De link met de Angelse landen zal dan eerder een toevalligheid zijn.

We zullen de teksten op de website aanpassen in Marke Grolloo.
Excuus voor de (onnodige) ophef.

U hiermee voldoende te hebben ingelicht,

Met vriendelijke groet,

Johan Feikens

Ing. J.J.Feikens
Coördinator Historisch Gis
Fryske Akademy

 Het gevolg van dit alles is dat we weer terug bij af zijn. Het kaarte op de website van Hisgis is aangepast. Angelo is Grolloo geworden. Een stille hoop is vervlogen, maar we geven niet op.


 

Onderwerp: Angelse Landen

Gepost op: 06-07-2013

Bericht: L.S.,

Sinds enige jaren verdiep ik me in de historie en de taal van de Angelen op het continent. Vanmorgen ontdekte ik de Angelse Landen in Grollo. Kunt u me misschien wat vertellen over de historie van dit gebied en waarom het zo heet? Ik ben erg benieuwd.

Met vriendelijke groet.

Bernard Kranenburg

Hengelo Ov.

 

De reactie van Henk Meems, welke ik heb doorgestuurd naar de vraagsteller:

 

Hallo Bertus,

Ik heb bij m'n gegevens van het Drents woordenboek gezocht naar een kaartje over de trektochten van de verschillende volksstammen, waaronder de Angelsaksen die over Drente zijn getrokken, maar ik kan het niet vinden. Ik weet ook niet waar de benaming Angelslaand vanaf komt. Voor mijn gevoel kan het net zo goed komen van het feit dat het land was waar bij de ontginning veel bramen en/of distels groeiden met veel stekels oftewel angels. Vandaar angelslaand ??

Voor zover mijn idee. Als ik nog wat tegen kom hoor je het.

Groetend Henk . (Ok ien
van de bokken).

 

 Naar aanleiding van mijn reactie kreeg ik onderstaand antwoord:

 

Hay Bertus,

Dank voor je reactie. Al wat ik op dit moment weet staat op mijn website www.kranenburgia.nl sub Anglicana. Hopelijk kan ik je daarmee van dienst zijn.

Groeten,

Bernard Kranenburg

 

Enkele citaten van de genoemde website van de heer Kranenburg:

Grollerholt:
Alias Grolloërholt. Bosgebied bij Grollo in Midden Drente. Tot 1696 komen hier de afgevaardigden van Drente bijeen. Op zgn zodenbanken gezeten wordt beleid bepaald en recht gesproken. Anglisch sudda = zode = plag, turf. In feite gaat het om de vergaderplek van de Etstoel. Alias Loflijke Etstoel. In de Anglische tijd Etholstol genaamd. Ze is een raad en rechtscollege van edelen. Anglisch ethol = edel, edelman, stol = stoel, zetel.

De these dat we met Grollerholt te maken hebben met een Anglische locatie wordt gesterkt door de locatie Angelse Landen bij Grollo. Deze locatie verwijst namelijk vrij zeker naar de aanwezigheid van een Anglische nederzetting in deze regio.

Grolloo:
Stad in Midden Drente. De streektaal van Grollo en omgeving wordt door andere Drenters vaak voor Gronings gehouden. Dit kan betekenen dat de regio is bevolkt door Angelen vanuit de regio Oldambt in Groningen. Dat zal dan rond 300vC gebeurd kunnen zijn.