Laatst bijgewerkt: zondag 10 mei 2020

Ingekomen Post

Keet Mensing

Keet-Mensing-Boermarke

In het verhaal over Vredenheim moet de keet van Mensing niet vergeten worden. Deze keet stond in of bij de zandafgraving achter De Berenkuil. Deze zandafgraving was van de Boermarke. Op dit moment is het onderdeel van het campeerterrein van De Berenkuil. Bij het speuren naar het hoe en waarom vallen de puzzelstukjes langzaam maar zeker op hun plaats. De familie Mensing kwam hier te wonen, nadat ze tijdelijk in een boerderij op Vredenheim hadden gewoond. (Klik hier voor de kaart van Vredenheim. De boerderij staat aan de Kranekampen 1.) Dat tijdelijke verblijf was in verband met het feit dat hun boerderij in Grolloo was afgebrand.

Klik hier voor de beschrijving van de grote brand in 1922. Een korte beschrijving: De dorpsschool was een minuut of tien uit, toen angstige kreten en geroep van brand, de men­schen uit hun huizen deed snellen. De klok beierde angstig. Er was brand uitgebroken in de schuur van den landbouwer Mensing. Man en vrouw waren naar den akker, het kleinste kind van ruim een jaar lag te bed. Gelukkig kwam de vrouw van de kleermaker Leever op de ge­dachte, dat er een kind in het huis kon zijn. Haar man snelde naar het brandende perceel en wist nog juist bijtijds door het inslaan van een raam de kleine te redden. De schuur stond toen reeds in lichter laaie. Van alle kanten snelden menschen toe, doch men stond machteloos tegen de vuurzee, die om zich heen greep met woeste kracht.

De foto komt van een krantenknipsel (in bezit van mevrouw C.G.J. Reinders-Harms).

Via het gastenboek kwam ik in contact met Janice Heininga. Zie hieronder de berichten:

 

J. Heininga   29-04-2007 18:23:02 Gieterveen
Mijn oma kwam uit Grolloo.
Ik heb haar nooit gekend, ze overleed toen mijn moeder 12 was. Is er iemand die mij meer kan vertellen over de familie Mensing? volgens mij woonden ze aan de stationsstraat, maar dat weet ik niet zeker.

 

Bertus Reinders   29-04-2007 19:49:16 Grolloo
Er is geen Stationstraat in Grolloo. Wel woonden er Mensings. Bij mij bekend is Berend Mensing uit Borger, maar verder niet.
Ik zal eens navragen. Zodra ik meer weet hoor je van me.

 

Janice Heininga   21-05-2007 10:57:29 gieterveen
Dank je bertus.
Ben er inmiddels achter dat ze aan de zuiderstraat 9 hebben gewoond. Voorheen op een boerderij bij de berekuil. hier staat nog een boerderij en het was te zien dat ernaast ook een heeft gestaan, maar deze is volledig afgebrand. Jantina mensing was geboren op 12 december 1920. ze had nog 2 zussen en 3 broers. ik zoek foto's beeldmateriaal e.d. uit die tijd. wellicht heeft iemand ook nog foto's van de boerderij?

 

Janice Heininga   15-05-2007 22:16:10 gieterveen
In mijn zoektocht kom ik op de volgende vraag: in huize de moere woonden de ouders van ank van der moer, weet iemand of het broertje van ank van der moer hier ook woonde? wat was zijn naam?

 

Bertus Reinders   15-05-2007 22:41:58 Grolloo
Janice, ik hoorde dat je contact hebt gehad met Tieme Reinders, betreffende jouw vorige vraag. Ik zou hem ook benaderen voor deze. Zijn moeder (mijn oma) heeft nog gewerkt voor de familie Van der Moer. Succes.

 

bouwe mensing   15-03-2009 18:12:26
mijn grootouders woonden in grolloo ,dat waren berend mensing en aaltje struik, dus mijn vader kwam ook uit grolloo dat was johannes mensing, maar berend mensing uit borger komt daar niet weg

 

bouwe mensing   15-03-2009 18:44:43
vraag? er is iemand die vraagt naar de fam. mensing te weten janice heininga uit gieterveen hoe kent die mijn grootouders en inderdaad is de boerderij waarin ze woonden door brand verloren gegaan ik ben zeer benieuwd wie mij hier meer over kan vertellen

 

bouwe mensing   27-03-2009 20:26:23
wie kent mijn grootouders uit grolloo, dat waren berend mensing en aaltje struik b.v.d. bouwe mensing buinen

Hierop heb ik geschreven dat correspondentie over namen, telefoonnummers e.d. niet via het Gastenboek gaan en dat Bouwe mij een mailtje kon sturen. Hier is het niet van gekomen. Enkele weken later stond onderstaand bericht in het Gastenboek.

Janice Heinings   20-04-2009 21:47:49
Eigenlijk was ik druk met de herkomst van mijn moeder, maar door omstandigheden kwam alles stil te liggen. een deel van het verhaal vind je op mijn website. De boerderij staat er nog steeds, maar ik heb de eigenaar gesproken. (nog steeds in de familie) jou opa was daar knecht. de boerderij staat ook aan de zuiderstraat (geloof ik dat dat ook nog zo heet) aan vredeheim hebben ze eerst in een huis gewoond waar ze weer uit moesten en toen kwamen ze in een keet op de berekuil die toen nog niet bestond. Dat was rond de oorlog. daar is het paard nog door de duitsers doodgeschoten en daar is dus ook mijn moeder geboren. foto van de keet vind je op mijn site.

 

Janice Heininga houdt er een weblog op na met hierin haar zoekttocht naar het verhaal van haar oma en opa. Een interessant verhaal. Klik hier voor de link naar de weblog van Janice Heininga.