Toegankelijkheid

 

Speelplaats OLS

 

speelplaats-035

Onder "Foto's" stond eerst de map "Speeltuin OLS 1969". Van Cora Kuiper kreeg ik een mailtje met de opmerking dat dit jaartal niet kon kloppen. Zij staat namelijk op een van de foto's en zij meende toen in de vijfde klas te hebben gezeten op het moment van de bouw van deze speelplaats. De speelplaats is gebouw op de locatie van de Schoolstraat. De Schoolstraat liep pal langs de school, waarbij er naast de weg, tegen de school, ruimte was voor fietsenrekken.

Aangezien het direct duidelijk was dat het jaartal niet goed kon zijn (ik ging in dat jaar net van school en toen was er geen sprake van een speelplaats) en er geen informatie op de foto's te vinden was, heb ik oud-leerkracht van de OLS (later basisschool) Hendrikus Schrotenboer gevraagd of hij nog wist te achterhalen wanneer de bouw precies heeft plaatsgevonden. Ik kreeg hierop de volgende reactie:

Nog wat gegevens over de speelplaats bij de oude school:

De speelplaats is aangelegd als onderdeel van de leefbaarheidswedstrijd Een kern waar pit in zit van de Ned. Heidemij. We (Dorpsbelangen) hebben hier een aanmoedigingsprijs voor gekregen van 500 gulden.

Bij de agenda van de Jaarvergadering van de Commissie Dorpsbelangen van 30 november 1982 lees ik (bij de Mededelingen): Plan bij school – beroep op inwoners om een keer te helpen.

In de schoolkrant van december 1982 staat te lezen:

In de schuur van J.Jansen aan de Amerweg wordt momenteel door Grietinus Koerts uit Grolloo en Jan Ottens uit Balloo hard gewerkt aan het vervaardigen van een aantal speelwerktuigen die een plaats zullen krijgen op het grasveld bij de school. Na de winter (dus voorjaar 1983) hopen we een beroep op de inwoners van Grolloo te mogen doen om enkele uren te assisteren bij het aankleden van het terrein rondom de school.

In de schoolkrant van Pasen 1983 staat o.a.: Zoals een ieder heeft kunnen zien, zijn op het schoolplein inmiddels een aantal speelwerktuigen, banken, enz. geplaatst.

Een duidelijk verhaal en dus stond mij niets anders te doen dan de naam van de fotomap te wijzigen in "Speelplaats OLS 1983".

Het was pas later dat ik ontdekte dat in het boek "Grolloo, van verleden tot heden" een foto en een opmerking is geplaatst over deze speeltuin, inclusief de datum 1983.... (Klik hier voor dat artikel)

Bertus Reinders