Toegankelijkheid

 

BEJAARDENSOOS

 

Op deze pagina vindt u aan het eind van het verhaal, het eind van het verhaal. Begonnen in 1960, op 21 februari 2024 werd de laatste bijeenkomstgehouden. Ondertussen werken we aan een verdere invulling van de jaren. Het verzoek is gedaan - tijdens de laatste bijeenkomst - foto's en eventueel ander materiaal aan te leveren. Op deze wijze willen we aandacht besteden aan een unieke groep mensen in een tijd dat de Bejaardensoos werd omgezet naar Welzijn Ouderen, omdat dat beter zou klinken. Hoe dan ook, het heeft meer dan 60 jaar in een behoefte voorzien.

Bertus Reinders, februari 2024

 

 

Door het verkrijgen van gelden van de collecte Oktobermaand-Drentemaand en van de gemeente is men omstreeks 1960 - 1961 van start gegaan met een bejaardensoos. Er bleek van de zijde van de ouderen wel behoefte aan te bestaan en nu, na 20 jaar, is de bejaardensoos iets waar men graag naar toe gaat.


 gvvth-055 De bejaarden aan het volksdansen op de soosmiddag.

Spoedig werd ook de bejaardengymnastiek opgericht. Er is een handwerkgroep en iedere woensdagmiddag is er een kaartclub actief. Sinds twee jaar is er een grote groep bejaarden, die eens in de twee weken bijeen komt om te volksdansen.
De avonden worden bezocht door gemiddeld 40 bezoekers. Oprichters waren: mw. van Huis, mw. Sijbring-v. Tarel, mw. Brust-Potjer, mw. v.d. Hof-Muinen, Zr. Wessels, mw. Pepping-Ratering, mw. Dilling-Eding, mw. Sanders-Gommers.
Hoogtepunten zijn: Het jaarlijkse uitstapje, de feestavond voor de bejaarden uit de gehele gemeente Rolde en spelavonden.

 

Gezelligheid kent geen tijd. Kaarten in de soos.


Gezelligheid kent geen tijd. Kaarten in de soos.

Bejaardenfeest t.g.v. het 25-jarig bestaan van de bejaardensoos. April 1985.


Bejaardenfeest t.g.v. het 25-jarig bestaan van de bejaardensoos. April 1985.

Bij het 25-jarig bestaan van de bejaardensoos in april 1985.


Bij het 25-jarig bestaan van de bejaardensoos in april 1985.

 

 

 Persbericht 21 febrauri 2024 opgesteld door Bertus Reinders

Welzijn Ouderen Grolloo stopt na 64 jaar

 

Het is woensdagmiddag 21 februari 2024 wanneer de eerste gasten al een uur voor aanvang Het Markehuis binnenkomen. Rond de twintig mensen worden verwacht. Wanneer het twee uur is mag voorzitter Henk Meems voor de laatste keer de mensen – van wat in de volksmond nog altijd de Bejaardensoos wordt genoemd – welkom heten. Een speciaal van welkom voor een aantal mensen die zich altijd hebben ingezet voor deze groep. Hij vertelt van het feit dat er geen aanwas is en de groep te klein wordt bijzondere avonden te kunnen organiseren. Het is echt jammer te noemen, maar gelukkig gaan andere zaken wel gewoon door en kan men elkaar blijven ontmoeten tijdens het kaarten, biljarten of bij voorbeeld een potje Rummicub. Henk memoreert aan het 60-jarig bestaan dat groot gevierd zou worden, maar vanwege Corona in 2020 niet door kon gaan. Vandaag staat daarom niet alleen in het teken van de laatste keer, maar toch ook aandacht voor die inmiddels ruim 60-jaar.

Voorzitter Henk Meems spreekt op de laatste bijeenkomst de aanwezigen toe.

Laatste toespraak van de voorzitter

 

Secretaris Hanny Nijmeijer neemt de mensen mee door de jaren. Zij heeft het archief doorgeworsteld en gaat de oud-bestuursleden langs en natuurlijk enkele anekdotes komen aan de orde. Janny Lesschen, anders verantwoordelijk voor het kerstverhaal, draagt een heel toepasselijk gedicht voor over de huidige tijd. De tijd van mobieltjes, de computer en de vele veranderingen die steeds maar sneller komen.
Dorpscoördinator Siny Vink vond dat het bestuur, Henk en Hanny, een bloemetje hadden verdiend. Uit het applaus was af te leiden dat men het daar wel mee eens was.
Op de eerste bijeenkomst in 1960 werd een film vertoond die in 1927 is gemaakt. Hoe mooi zou het zijn dat deze film nog eens te vertonen. Bertus Reinders heeft de film gevonden bij het Drents Archief en dankzij hun medewerking kon men even bijna 100 jaar terug in de tijd.
Siny had voor de hapjes gezorgd. Een heuse High Tea stond gereed voor de aanval en daar is goed gebruik van gemaakt, maar niet nadat genoten was van de bijzondere soep van beheerder Hilda.
Nog even nakeuvelen en dan sluit Henk het officiële deel. Er was veel lof voor iedereen die heeft meegewerkt aan deze middag. Dankbaar en met een goed gevoel ging men huiswaarts.
“Tot een aander maol!” en zo ist.

Einde persbericht

 

De toespraok in het Drènts

Goeie middag allemaol,

Ik gebruuk zo aj ziet de veurzittershaomer. 't Is daacht ik niet neudug um de orde te hollen, mor 't is de eerste maol dak hum gebruuk sinds 2015 en misschien is 'tok wel de lèste maol veur Welzijn Oldern.

We bint hier vanmiddag bij mekaor um het 60 jaorig bestaon van Welzijn Oldern Grol en umstreken te vieren. Dat is wel een diamanten jubileum, dus vanof 18 september 1960. Het is al even leden, mor je moet mor denken ale mooie dingen komt langzaom. Dit jubileum kuj ok haost wel een slotbal nu numen, want het ledental is zo weinig daj haost niks meer kunt organiseren. 't Is eigeluk wel gek da'j zo weinug leden hebt in 'n tied dat de vergriezung aal groter wordt. De leste jaoren bint d'r in Grol gien nije leden bijkommen. Bliekbaor blef men zuch te jong vulen um bij Welzijn Oldern te gaon, of ze hebt nog wat teveul um hands of ze kunt slecht bij de televisie wegkommen. Hierdeur hebt ze wel veule mooie, gezellige en leerzaome aovends mist. Maor ja, 't is niet aans. Met veul vereningen in Grol giet 't crescendo, mor bij oes zit 'r niet zo veul meziek meer in. Met zun klein clubpie, dan kuj um de kosten gien spreker kommen laoten en dat wi'j ze ok niet an doen um ze een aovend te laoten vullen veur zeuven man en ... je wit wel. We hebt hoop ik oes best daon. De lèste paor jaor was Gertien Beijering nogal is oeze reddende engel, die oes met 'n mooi verhaal en beelden oes metbeleven luut over heur reizen naor verre landen waor ze veur zaoken hèn west was. Wij komt over 't algemien niet meer zo ver van hoes.

Wat oes vanmiddg verder te wachten stiet, daar weet ik niet zo veul van. Over de geschiedenis van Welzijn Oldern, door kan Hanny meer over vetellen die is d'r langer bij en kan veul oet de boeken terug haolen. Ok giet Bertus nog een aole film tonen, die hij van 't Drents Archief opvraogd hef. Ik har in hoes ok nog een aole dvd vunden. Mijn Historisch Nederland en dan allèn over Drenthe in het verleden. Mor toen ik d'r met naor Bertus gung, zat 'r een lege dvd in. Een raadsel waor de echte bleven is. Ik geleuf dat Bertus intussen al een originele besteld hef. 

Tussen de bedrieven deur krieg wij geleuf ik "hiete thee" of zowat en door zal ok nog wel wat lekkers bij heuren. Hiervan bint Siny en Hilda beter op de hoogte. En geleuf mij mor, dan komt 't vast wel goed. Over de kosten maak ik me as penningmeester gien zörgen, we hebt nog 'n beetie in kas en anders kan der vast wel een aander pottie anspreuken worden.

Wij hoopt daw met mekaor een mooie en gezellige middag hebt en da'w terug kieken kunt op 'n mooie tied van Welzijn Oldern Grol en umstreeken.

Henk Meems

 

 Het verhaal over 60 jaar Welzijn Ouderen door Hanny Nijmeijer

 

Wij zijn hier vanmiddag bij elkaar om een feestje te vieren van het 60-jarig bestaan van de soos.
Dit was in september 2020 al, maar doordat de corona heerste kon dat toen niet doorgaan. Maar Siny en Hilda hebben ervoor gezorgd dat het vanmiddag kon gebeuren.

De soos werd in 1960 opgericht door acht dames waaronder mevrouw Sijbring van Tarel, Jantien Pepping, Marchien Dilling, Annegie Sanders en zuster Wessels. Ze zijn begonnen in het vierde lokaal van de school met 34 leden. Voor twee kopjes koffie werd ƒ0,25 betaald en ƒ0,25 voor de kas. De eerste avond werd na de opening een voetbalspel gedaan, door de mannen gewonnen. Daarna de dames aan het aardappelschillen wie de langste schil kon maken. De heren gingen sigaar roken wie de langste as egel gaat had. Na de koffie in een grote kring zitten en aan een lang touw was een sleutel die rond moest gaan. Als juffrouw Mellema floot, moest degene die dan de sleutel had een liedje zingen en dan gingen zij dat met elkaar zingen. Ik zei juffrouw Mellema, ja die is hier vanmiddag ook, zij heeft ongeveer 15 jaar bij de soos geholpen. Koffie schenken, maar ook wel een avond verzorgen. Zij is toen naar de plattelandsvrouwen gegaan. Fijn dat je hier bij bent, Jantje.

In 1965 was het Markehuis klaar. Daar zijn ze toen naartoe gegaan. Het werd wel wat duurder; een gulden moest er in kas elke keer. Ze kwamen elke derde vrijdag van de maand bij elkaar. De eerste vijf jaar zijn er geen notulen gemaakt. Mevr. van Tarel is hier mee begonnen en heeft dit tot oktober 1986 gedaan.

In september 1966 zijn er spellen gekocht onder andere dammen, lotto, kwartet, Mens erger je niet, domino en Halma.

In 1969 was er al gymnastiek voor de bejaarden in het Markehuis 24 personen deden mee.

In 1981 is het volksdansen begonnen met 23 personen en is de soos naar de derde maandag van de maand gegaan.

20 april 1985 is het 25-jarig bestaan gevierd. De dames hadden een tafelkleed gemaakt voor de bestuurstafel met alle namen van de leden erop. Verslag en foto's in een plakboek in bezit van Roelof Dilling.

In 1987 zijn ze met koersbal begonnen met 22 personen. Die benodigdheden werden aangeboden door de gemeente Rolde, omdat ze in Grolloo nogal actief bezig waren. Er werd gefietst en ieder jaar een busreis met Harmanni. Ook is er kaarten op woensdagmiddag. 1987 werd er afscheid genomen van mevrouw Sijbring van Tarel en kwam Margje Hoven bij de commissie als lid.

Marchien Dilling heeft de notulen toen gedaan tot 1988, daarna is Margje Hoven Beijering notuliste geworden.

In 1994 gingen ze met de soosleden naar Rolde: muzikale kerst klanken. Crescendo en Vriendenkring verzorgden deze avonden. Volksdansen is gestopt. Gymnastiek gaat ook niet goed meer, soms zes of acht personen. Maar er is wel een biljart gekomen. Het koningin Juliana fonds heeft ƒ4000 beschikbaar gesteld. En de gemeente Rolde de rest. In oktober 1995 is het biljarten begonnen met 20 personen op woensdag en donderdag. Ook is Roelie Hendriks in het bestuur gekomen.

In 1999 mijn eerste verslag; dat stond in het teken van het afscheid van Margje Dilling. Zij heeft het werk 35 jaar met toewijding gedaan. Toen bleven over Margje Hoven, Roelie Hendriks en Hanny Nijmeijer.

Januari 2007 waren nog 29 personen aanwezig. Henk en Annie Meems kwamen voor het eerst op onze soos avond. December 2007 kerstavond. Er waren toen 36 personen aanwezig. Dit jaar geen broodmaaltijd, maar stamppot en hutspot met spek en worst gemaakt door Rennie Wolf en Eldina Hoven. 12 Jaar dames, hebben jullie de kerst maaltijd voor ons verzorgd. Bedankt hiervoor, fijn dat jullie hier vanmiddag ook zijn.

Tot 2009 we hadden vaak verschillende mensen die een kerstverhaal vertelden. Jannie Lesschen heeft het 10 jaar gedaan voor ons. Bedankt Jannie, ook fijn dat jij hier bent.

In 2010 hebben we het vijftig jarig bestaan gevierd. 's Middags begonnen met koffie en thee met met 32 personen. Daarna en broodmaaltijd verzorgd door Rens, Eldina en Rennie.

In 2010 komt Carla Rozema van Stichting Welzijn Ouderen ons vertellen dat we moesten stoppen met de soos, we kregen geen geld meer van de Stichting. We hebben toen besloten door te gaan en alle leden een bijdrage in de kas te doen.

En dan hebben we nog de heer Bonder, hij was 20 jaar beheerder van het Markehuis. Hij heeft grote borden gemaakt voor memory die mochten wij gebruiken voor de soos . Toen Hillechienus naar de Wenning ging heeft hij ze meegenomen, maar we mochten ze nog wel lenen en dat is veel gebeurd. Ook daarvoor onze hartelijke dank Hillechinus, fijn dat je hier vanmiddag bent.

2015 was het afscheid van Marchien Hoven na 28 jaar, waarvan 16 jaar voorzitter. Henk Meems werd toen onze voorzitter. Hij vertelde dat hij er niet op zat te wachten, maar ons toch wilde helpen om door te gaan. in 2015 is ook Roelie Hendriks door ziekte gestopt. Henk en Hanny zijn toen samen verder gegaan.

2018 is Siny Vink in Grolloo gekomen als coördinator en samen met Roelof Dilling zijn ze GrollooZorgt begonnen, waar wij mee samenwerken.
December 2019 hebben we onze laatste kerstavond gehad er waren nog 24 personen aanwezig. Ook de laatste avond voor Eldina, Rennie, en Tjitske was er ook bij om voor ons te koken.

2020 de bejaardensoos bestaat 60 jaar, maar wegens de Corona kan dat nu niet gevierd worden.

2022 de koers balclub bestaat 35 jaar in 1987 opgericht met 27 leden nu zijn we nog zes. Siny en Hilda hadden de zaal versierd. We kregen gebak en lekkere hapjes. Nog bedankt daarvoor dames.

April 2023 was onze laatste soos avond 10 personen aanwezig, waarvan vier uit Schoonloo. Er komen te weinig mensen en daarom werd er besloten te stoppen met de soos avonden en alleen door te gaan met het biljarten, kaarten, koersbal, gymnastiek en Rummikub van Welzijn Ouderen.

21 februari 2024 zijn we hier toch nog om het 60 jaar bestaan te vieren van de bejaardensoos en mensen te bedanken voor de fijne jaren die we met elkaar hebben gehad. Ik wens jullie een gezellige middag. Bertus heeft nog een verrassing voor ons.

21 februari 2024

Hanny Nijmeijer.

 

Ter gelegenheid van de viering van 60 jaar Welzijn Ouderen Grolloo, maar ook het afscheid.
Een gedicht van en voorgedragen door Janny Lesschen-Kroeze op woensdag 21 februari 2024 in Het Markehuis te Grolloo

 

Janny graagt voor uit eigen werk

 

Bejaard zijn in deze tijd

 

Het is soms gewoon niet voor te stellen.
Je moet met een mobieltje bellen.
Je kunt er ook een tekst op lezen.
Je moet altijd bereikbaar wezen.
En dat gaat dus niet gewoon met een doodgewone telefoon.

Wil je een treinkaartje kopen, nee, niet naar de balie lopen.
Daar is niemand meer te zien, want je kaartje komt uit een machien.
Je moet dan overal op drukken, in de hoop dat het zal lukken.
Pure zenuwsloperij !
Achter jou zie je een lange rij, kwaad en tandenknarsend staan.
Ondertussen komt de trein al bijna aan.

Bij de bank wordt er geen geld meer netjes voor je uitgeteld.
Dat is zuur want de biljetten komen uit de muur.
Als je dan maar de code kent, anders krijg je nog geen cent!
Om je nog meer plezieren, mag je internetbankieren.
Allemaal voor jouw gemak, heb je alles onder één dak.
Niemand die er ooit naar vroeg, blijkbaar is het nooit genoeg.

Man, man, man, wat een geploeter, alles moet thans met de computer.
Anders sta je buiten spel, op www. punt nl.
Vind je dan alle informatie, wie behoedt je voor frustratie.
Als het ding het dan niet doet, dan word je toch niet goed!
Maar dan roept men dat je boft, je hebt immers Microsoft.
Ach, je gaat er bijna mee onderdoor, je raakt gewoonweg van het spoor.

Nee, het is soms geen kleinigheid, oud worden in deze tijd!

Janny Lesschen-Kroeze