Toegankelijkheid

 

Project De meulen van Grol

 

 

het had zo maar kunnen zijnWaarom een project De Meulen van Grol?

Bas Luinge heeft al eens vaker de vroegere molen heeft genoemd. In ieder geval tijdens de laatste tentoonstelling in het Markehuis.

En dan begint het te kriebelen. Wat is er bekend van de molen. Via diverse kanalen weet je dan informatie te vinden. Bas was al eens aangekomen met een tekening, gemaakt door Ronnie Bugel op aanwijzingen van de vader van Bas, Sikko Luinge. Een tekening is snel op de website te plaatsen, maar verder hebben we helaas geen enkele foto kunnen vinden.

Wel hebben we op de website heel veel krantenartikelen geplaatst. Op 22 oktober 1852 kreeg J. Bos uit Paterswolde vergunning van de Minister van Financiën een windkorenmolen te bouwen in Grolloo. Op 11 april 1853 werd de eerste steen gelegd en als molenaar wordt A. Bos genoemd. Maandag 5 december 1853, aanvang 4 uur in de namiddag, verkoopt A. Bos huizinge en hof in Paterswolde, daar hij nu woonachtig is in Grolloo. Er stond hier dus een molen in 1853.

In 1867 wordt de molen verkocht aan landbouwer Arend Smit. Deze verkoopt de molen een jaar later aan molenaar Arend Westerling. Bijna 10 jaar later komt de molen in handen van Bastiaan Haange. Deze was destijds wethouder te Rolde. Door vererving krijgt Willem Haange, bakker uit Rolde de molen in bezit.

Roelof Luinge was getrouwd met Aaltje Haange en zij kregen, wederom via een erfenis, de molen in 1892. Hun zonen waren Bastiaan en Jan, waarbij de eerste molenaar was en de tweede bakker.

In 1922 wordt het perceel waarop de molen stond, middels boedelscheiding op naam gesteld van Bastiaan. In de documenten wordt niet gesproken over een molen.

De molen moet in 1920 of 1921 zijn afgebroken.

speuren in de grondWe weten waar de zandweg, waaraan de molen stond heeft gelegen. De Meulendiek is er niet meer. De molen is er niet meer. Wel zien we een verhoging in het landschap en wij geloven stellig dat daar de molen moet hebben gestaan. Het komt overeen met de kadastrale gegevens. Het land is nu eigendom van de familie Hadders en met hun is afgesproken dat we in de bodem gaan zoeken naar sporen van de molen. Wie weet wat we vinden, maar we zullen u zeker op de hoogte houden. Wij vinden dit in ieder geval zeer spannend. Wat zou er mooier zijn dan een tastbare herinnering aan de Meulen van Grol.

graven naar het verleden

 

 Hieronder enkele gevonden zaken. We hebben meerdere meelloodjes gevonden, een gewicht maat 15gr. Het graafwerk met de kraan heeft helaas niets opgeleverd, maar afgesproken is dat we op een geschikt moment verder gaan zoeken.

meellood H&H

gewicht 15gr

meellood

 

 

lamphouder Bongers fietsEen lamphouder van een fiets is misschien niet bijzonder, maar van een Burgersfiets, de Eerste Nederlandse Rijwielfabriek, opgericht in 1869 te Deventer, op de plaats van de vroegere molen, doet veronderstellen dat dit onderdeel in ieder geval verloren is ten tijde van de molen.

Als snel ging het volgende bericht:

We hebben o.a. een klein kaliber patroonhulzen gevonden. Volgens een nazaat van de laatste molenaar is de laatste molenaar beroofd. Doordat er werd geschoten is de molenaar met zijn – toen nog splinternieuwe Burgers – fiets ten val gekomen. Hierbij is de lamphaak van het frame geknapt.
Het verhaal wil dat dit de druppel was. De molenaar had er genoeg van en heeft de molen laten afbreken.
Verdere getuigenissen heeft de stichting niet kunnen vinden helaas, maar wie geloofd nu niet de nazaat van de molenaar.
Of toch een klap gehad…?