Toegankelijkheid

veldnamen 1948

Angelselanden

 

Zo af en toe komen er vragen binnen die verdraaid lastig te beantwoorden zijn. Zie onderstaande vraag en een poging om via Henk Meems een antwoord te krijgen. Heeft u een beter antwoord? Ik hoor het graag!

Het betreffende kaartje ziet u hier afgebeeld. Klik op het kaartje voor een groter exemplaar.

 

Onderwerp: Angelse Landen

Gepost op: 06-07-2013

Bericht: L.S.,

Sinds enige jaren verdiep ik me in de historie en de taal van de Angelen op het continent. Vanmorgen ontdekte ik de Angelse Landen in Grollo. Kunt u me misschien wat vertellen over de historie van dit gebied en waarom het zo heet? Ik ben erg benieuwd.

Met vriendelijke groet.

Bernard Kranenburg

Hengelo Ov.

 

De reactie van Henk Meems, welke ik heb doorgestuurd naar de vraagsteller:

 

Hallo Bertus,

Ik heb bij m'n gegevens van het Drents woordenboek gezocht naar een kaartje over de trektochten van de verschillende volksstammen, waaronder de Angelsaksen die over Drente zijn getrokken, maar ik kan het niet vinden. Ik weet ook niet waar de benaming Angelslaand vanaf komt. Voor mijn gevoel kan het net zo goed komen van het feit dat het land was waar bij de ontginning veel bramen en/of distels groeiden met veel stekels oftewel angels. Vandaar angelslaand ??

Voor zover mijn idee. Als ik nog wat tegen kom hoor je het.

Groetend Henk . (Ok ien
van de bokken).

 

 Naar aanleiding van mijn reactie kreeg ik onderstaand antwoord:

 

Hay Bertus,

Dank voor je reactie. Al wat ik op dit moment weet staat op mijn website www.kranenburgia.nl sub Anglicana. Hopelijk kan ik je daarmee van dienst zijn.

Groeten,

Bernard Kranenburg

 

Enkele citaten van de genoemde website van de heer Kranenburg:

Grollerholt:
Alias GrolloĆ«rholt. Bosgebied bij Grollo in Midden Drente. Tot 1696 komen hier de afgevaardigden van Drente bijeen. Op zgn zodenbanken gezeten wordt beleid bepaald en recht gesproken. Anglisch sudda = zode = plag, turf. In feite gaat het om de vergaderplek van de Etstoel. Alias Loflijke Etstoel. In de Anglische tijd Etholstol genaamd. Ze is een raad en rechtscollege van edelen. Anglisch ethol = edel, edelman, stol = stoel, zetel.

De these dat we met Grollerholt te maken hebben met een Anglische locatie wordt gesterkt door de locatie Angelse Landen bij Grollo. Deze locatie verwijst namelijk vrij zeker naar de aanwezigheid van een Anglische nederzetting in deze regio.

Grolloo:
Stad in Midden Drente. De streektaal van Grollo en omgeving wordt door andere Drenters vaak voor Gronings gehouden. Dit kan betekenen dat de regio is bevolkt door Angelen vanuit de regio Oldambt in Groningen. Dat zal dan rond 300vC gebeurd kunnen zijn.

 

 

Marke Angelo?

 

Tijdens speurtochten op internet kom je af en toe zaken tegen die je verwonderen. Zo ook mijn vondst van een kaartje, waar de marke Grolloo was weergegeven als marke Angelo. Verroest, is dat de link met de Angelselanden? Hebben we ergens een richting waarin we verder kunnen zoeken?

 

Zie hieronder een deel van de kaart, gevonden op de website Hisgis.nl. Let op de naam van onzde marke.

marke Angelo?

 

Toch maar eens geschreven naar Hisgis, of eigenlijk naar Ing. J.J.Feikens, Coƶrdinator Historisch Gis van de Fryske Akademy te Leeuwarden. Ik deelde mee dat ik met grote interesse de kaarten van Drenthe had bekeken. Dat we met een klein groepje uit ons dorp bezig zijn met de geschiedenis van het dorp en haar omgeving. We komen echter iets vreemds tegen op de kaart van de Markegrenzen van de provincie Drenthe. De marke van Grolloo wordt hier weergegeven als de marke Angelo. Nergens vinden we deze naam terug. Niemand van ons kan de oorsprong achterhalen. In het Drents archief is dit door ons ook niet te vinden.


Jaren geleden kreeg ik van een student een vraag over veldnamen en specifiek over de Angelselanden. We hebben gegist, maar kennen de oorsprong niet. Nu wij de naam Angelo tegenkomen, zien we wellicht een verband. Onze vraag was dus: Waar komt de naam Angelo vandaan op deze markekaart? Hebt u een antwoord voor ons of kunt u ons verder helpen?

 

Het antwoord van de heer Feikens was dat het voor hem nog een raadsel is, hoe deze naam in de database terecht is gekomen. De naam kom je in relatie met Grolloo niet tegen. In de eerder door hem gebruikte bronnen van Beekman evenmin. Het moet dus wel een vergissing zijn. De link met de Angelse landen zal dan eerder een toevalligheid zijn. De Fryske Akademy heeft inmiddels de teksten op de website gewijzigd naar Marke Grolloo.
We kregen wel de excusas voor de (onnodige) ophef.

Nou ja, geen antwoord in de richting van een antwoord op de vraag, maar wel een ander vreemde toevalligheid uit de wereld geholpen.

 

Hieronder de kaart van onze marke, maar dan vernieuwd door de Fryske Akademy.

marke Grolloo