De kroegen van Grolloo
Deze pagina is gewijd aan de kroegen in Grolloo.
Startdatum pagina 2 augustus 2019. Van de verzamelde informatie moet nog een verhaal worden gemaakt.
In het bpoek "Grolloo van verleden tot heden" lezen we het volgende:
Een goede gelegenheid om een borrel te drinken is er in Grolloo altijd geweest. Het is moeilijk na te gaan welke gelegenheid men daartoe had in vorige eeuwen maar voor zo ver de gedachten reiken van de huidige oudste dorpsinwoners komt men steeds de namen Ratering en De Weme tegen. Café Ratering was daarvoor echter al bekend als café Venekamp. Het tappen van een borrel was voor deze families een bijverdienste want hun voornaamste bezigheid lag toch in het boerenwerk. Dit was het geval met de meeste Drentse café's. Café De Weme had vroeger een volledige vergunning maar omdat men vroeger een vergunning kon kopen en verkopen - nu kijkt men in de eerste plaats naar de vereiste diploma's - maakte familie De Weme van deze mogelijkheid gebruik en werd de vergunning verkocht. Daarna was het café een verlof en kon men er slechts licht alcoholische dranken nuttigen. Een tiental jaren geleden is het café opgeheven en de familie Benders heeft er een woonhuis van gemaakt. (Hoofdstraat 28). Café Ratering heeft zich in omgekeerde richting ontwikkeld. Vroeger was Harm Ratering caféhouder en boer. Zijn dochter Warmeltje trouwde met Hendrik Hofsteenge, de vader van de huidige eigenaar Harm Hofsteenge. Was het café-bedrijf vroeger een aardige bijverdienste, de familie Hofsteenge heeft de laatste jaren het café uitgebreid tot een modern café-restaurant met schitterende zaalruimte voor grote groepen mensen. Ook is een zaal voorzien van kegelbanen. Het café heeft naast een waardevolle functie in de dorpssamenleving nu ook een belangrijke regionale functie gekregen.
Van Gesinus Lunsing komt het volgende bericht.Dit bericht gaat ook over de gewoonten van marktbezoekers van de Zuidlaarder- en Roldermarkt en is daarom ook toegevoegd aan "Het Schooiersbargie" uit het boek "Grolloo. van verleden tot heden". .
Van hetgeen hier geschetst wordt heb ik de laatst stuiptrekkingen nog meegemaakt. Ik herinner mij nog heel goed hoe in de jaren 1946 en 1947(ik was toen 6/7 jaar oud) en aflopend in de volgende jaren heel veel boeren uit het Zuidenveld reeds op de maandag vóór de Rolder Markt naar Grolloo togen om hier bij familie, of kennissen te overnachten, terwijl gelijktijdig de paarden werden verzorgd. De volgende ochtend ging men dan in alle vroegte door naar Rolde tegelijk met de Groller boeren. De weg Grolloo-Rolde was dan bijna vol met paarden en wagens.
Of er toen ook veel contacten waren tussen de Groller en de Zuidenvelder jeugd weet ik niet. Ik vermoed dat die steeds meer op de Rolder Markt zelf gelegd werden.
Cafe Weersing werd later cafe de Weme (familie), cafe Ratering werd cafe Hofsteenge (eveneens familie) en de herberg van (Berend) Enting was in het huis van Klaas Schuurman, waar nu Roelof Enting woont (vermoedelijk geen naaste familie).
Vriendelijke groeten,
Gesinus Lunsing.
PS. Rik Benders kwam vanmiddag langs met een tegeltje, met daarop een prachtige afbeelding van de herberg van De Weme, met de baander aan de straatkant, ongeveer zoals ik dat in mijn jonge jeugd gekend heb. Het lijkt erop alsof op het uithangbord de naam "Weersing" staat.
Café De Weme
Huidige locatie: Hoofdstraat 28
18981212 krant PDAC Verkoop cafe Weersing DeWeme
In de Provinciale Drentsche en Asser courant van 28 oktober 1902 valt te lezen dat handhavind plaatsvond
19040905 krant PDAC verhoop DeWeme bij Ratering
Herberg Berend Enting
Huidige locatie: Hoofdstraat 17
Dat er ook in het verleden wel eens werd gevochten in de horeca toont het volgende bericht van16 september 1889 in de Provinciale Drentsche en Asser courant
Op 23 april 1891 schrijft de Provinciale Drentsche en Asser courant dat het weer raak was
23 januari 1872 uit Provinciale Drentsche en Asser Courant
Café Ratering
Huidige locatie: Hoofdstraat 11 (Café Hofsteenge)
Op 5 oktober 1893 wordt een herberg verkocht. Vermoedelijk gaat het om de herberg van Enting. Provinciale Drentsche en Asser courant
18930710 krant PDAC rogge boekweit verkoop te Ratering
Cafetaria Luinge
Huidige locatie: Hoofdstraat 15 (Café-restaurant Gerrie)