Toegankelijkheid

Speurwerk Fam. Lage

Het is 30 september 2020. In de avond ben Ik gebeld door Bertha Boelens uit Capelle a.d. IJssel. Zij zelf is inmiddels 83, Is al 60 jaar uit Drenthe weg, maar “wul ok wel plat praoten…”
Zij heeft een foto uit 1915 van een gezin voor een boerderij uit Vredenheim. Het zou een ‘doorrijboerderij’ zijn met twee baanders. Haar familienaam is Lage en zij is getrouwd geweest met een Boelens uit het Rolderveld. Haar man is een paar jaar geleden overleden.
De kinderen zouden graag willen dat zij het e.e.a. op papier zet.

Haar ouders hebben maar een paar jaar op Vredenheim gewoond en zijn later naar Willemsoord verhuist, alwaar zij een kroeg hadden. Zij noemde dus Willemsoord en zei daarbij dat het eigenlijk Loeksham was. Deze combinatie kan niet kloppen, maar wel Willemsweg in Loeksham, nabij Emmen.

Iets wat zij zich kon herinneren is het vreemde verhaal dat er op Vredenheim in die tijd veel paarden waren doodgegaan. Zij zegt er wel bij dat het langgeleden is en in de loop der tijd het verhaal veranderd kan zijn.

Ik heb gevraag of zij er voor kon zorgen dat de foto wordt opgestuurd. Zij overlegt dat met haar kinderen. Komt goed. (zie hieronder)

Foto Fam Lage Vredesheim

Bertha Boelens

Hierbij de familiefoto van het gezin Jans Lage genomen in 1915 te Vredenhein.Op de foto de volgende personen Jans, Lammechien de kinderen Arend Jan, Grietje,Fien en Hillechien. Is er iemand, die me nog wat over deze familie vertellen.Hillechien op deze foto is mijn moeder geboren 16 mei 1912 te vredenheim, doordat ze op heel jonge leeftijd wees werd is er weinig tot niks over haar fam.bekend. Alle informatie zal heel welkom zijn.

 

Overleg met Henk Meems

Wanneer ik iets wil weten over Vredenheim, kom ik bij Henk Meems terecht. Een deel van de informatie komt bij Henk vandaan, waarvoor dank!

Ik kom de naam Lagen niet tegen is de bewonersgeschiedenis. Zij moeten dus bij de eerste bewoners behoord hebben. Op de foto is niet echt een woning te herkennen. 

 

Gevonden informatie via internet:

 • Geboorte, Rolde, 17-05-1912, aktenummer 32
  • Kind: Hillegien Lage, geboren te Grollo (Rolde) op 16-05-1912, dochter van Jans Lage, beroep: landbouwer; oud: 48 jaar, en Lammigje Grootjans, beroep: zonder.

Burgerlijke stand Hillegien Lage  Rolde

 

 • In het bevolkingsregister staat het beroep kleermaker genoemd. Vreemd. Bevolkingsregister is bijgevoegd.
 • Jans en Lammegien hadden al drie kinderen voordat Hillegien geboren is. (Arend-Jan; Grietje; Roelfina-Geertina)
  • Overlijden (Uittreksel), Westerbork, 26-09-1951, aktenummer 40
  • Overleden: Grietje Lage; geboren te Borger; beroep: zonder, overleden op 09-09-1951 te Assen; oud: 50 jaar, dochter van Jans Lage en Lammigje Grootjans

bevolkingsregister fam Lage  Rolde

 • De familie is op 17 april 1911 op Vredenheim komen wonen en is op 11 april 1918 vertrokken naar Emmen. (Volgens Bertha moet Lammegien in dat jaar overleden zijn. Ik heb dit inderdaad teruggevonden in het register van Emmen)
  • Overlijden (Overlijden), Emmen, 25-11-1918, aktenummer 744
  • Overleden: Lammigje Grootjans; geboren te Emmen; beroep: zonder, overleden op 24-11-1918 te Emmen; oud: 39 jaar, dochter van Geert Grootjans en Grietien Pol

Overlijdensregister L Grootjans  Emmen

 

 • Op 30 april 1921 verhuist de familie naar Wijk (N) 48 en kwam uit Emmen. In Emmen niets kunnen vinden. Hier is Jans weer landbouwer.
  • Overledene: Jans Lage (landbouwer) leeftijd 62 jaar, geboren te Borger, overleden op 22-04-1926 te Wezup

bevolkingsregister fam Lage  Schoonebeek

 

Er was ooit een kleermaker in de familie.

 • Overleden: Arend Jan Lage; geboren op: 13-07-1821 te Arkel (Duitsland); beroep: kleermaker, overleden op 30-01-1888 te Drouwen (Borger); oud: 66 jaar, zoon van Jan Arnold Lage en Hindrikkien Hofmeijer. 
  • Gehuwd geweest met: Roelfien Tangenberg (in leven;Echtgenote)

Het adres

Er was op Vredenheim maar één zgn. doorrijboerderij . De boerderij van Jan Wolters met een schuine kleine baander. Het adres is Vredenheim 3.

Andere bewoners: Pieter Braaksma 1879 en Aafke Terpstra 1880. Zij hadden 3 dochters en een zoon. Grietje 1908, Jan 1910, Anna 1915 en Hendrika 1919. In het Bev. Reg. stond achter Hendrika: Geboren op Vredenheim. Hieruit maak ik op, dat ze in 1918 op die boerderij zijn gekomen, nadat de Fam Lage in 1918 is vertrokken. De andere kinderen van Braaksma zullen wel elders geboren zijn.

De eerste bewoners van Vredenheim zijn niet allemaal duidelijk door de huisnummering C v/h B.


Krantenartikelen

Uit de Provinciale Drentsche en Asser Courant van 28 september 1912

19120928 krant PDAC ontstaan naam Vredenheim

Jans had aandelen 'Avebe'

Uit: Akten betreffende coöperatieve vereenigingen 4 augustus 1914

aandeelhouder Jans Lage Vredenheim – Jans heeft 1 aandeel

Bijvoegsel tot de Nederlandsche Staatscourant

No. 3743.

Coöperatieve Aardappelmeelfabriek voorheen H. Wolda en Compagnie, te Veendam.

Jans was dus als een van de eerste aandeelhouders betrokken bij wat thans het grote concern Avebe is. U vindt hem onder aandeelhouder nummer 48.

19140804 krant Akten betreffende cooperatieve vereenigingen aandeelhouder Jan Lage Vredenheim

Uit de Provinciale Drentsche en Asser Courant van 24 oktober 1917

Hier wordt de familie Lage genoemd als huurders van de boerderij.

 19171024 krant PDAC tehuur boerderijen

 

 

Tot zover hebben wij mevrouw Boelens kunnen helpen. En met die vraag hebben wij een bewoners kunnen toevoegen aan de lijst die destijds is opgesteld door Henk Meems.

Zoals dat voor alles geldt, mocht u informatie hebben dat interessant kan zijn voor oldgrol.nl dan horen we dat graag. Voor vragen kunt u ook altijd bij ons terecht. Een vraag leidt ons vaak naar zaken waar we nog geen weet van hadden en soms komen er mooie verhalen uit voort.

Samengesteld door

Bertus Reinders

25 oktober 2020