Toegankelijkheid

Certificaten en Waardepapieren

Wat je zoal tegenkomt....

Uit het archief.....

In dit geval het archief van mebrouw C.G.J. Reinders-Harms.

(Het is mogelijk dat u uw browser toestemming moet verlenen om deze pagina te openen. Dit wordt veroorzaakt door het toegepaste JAVA SCRIPT. U kunt dus gewoon toestaan het geblokkeerde te openen. Tevens zijn de trouwboekjes niet/slecht te zien op een iPad/iPhone.)

Heeft u nu ook nog van dergelijke informatie, dan doet u ons er een groot plezier mee. Neem s.v.p. even contact met ons op via het contact formulier, maar een telefoontje naar de webmaster mag natuurlijk ook.

Diploma' en certificaten van Tieme Reinders (1934-2011)

In die tijd maakt men nog werk van een diploma.

Klik op de afbeeldingen voor een vergroting.

Het grootste diploma is in werkelijkheid op A3-formaat.

 

 1950-get-melken-Tieme 1951-dipl-lag-landbouwschool-Tieme 1951-dipl-lag-landbouwschool-Tieme1  1954-get-toiletteren-en-monsteren-Tieme
 1947-get-zevende-leerjaar-Tieme  1953-dipl-alg-landbouwcursus-Tieme  1955-dipl-voorbrengen-trekpaarden-Tieme

Aandelen van de NV De Agrarische Pers

ondermeer uitgever van het Drentsch Dagblad

Deze aandelen zijn gekocht door Tieme Reinders (1870-1942)

 

Agrarisch Nieuwsblad - Uitgeven vanaf 1936 door de Nationale Bond Landbouw en Maatschappij, naast het orgaan Landbouw en Maatschappij, dat sinds augustus 1934 een weekblad was. Op 13 augustus 1935 was daartoe in Meppel de NV De Agrarische Pers gesticht. Met ingang van 16 oktober 1936 verscheen de krant drie keer per week. Korte tijd verscheen zij als dagblad, maar dit bleek financieel niet haalbaar. Vanaf 1937 was De Veenbode in de krant opgenomen. De verspreiding van het blad bleef - wegens de hoge expeditiekosten - beperkt tot Drenthe, Zuidoost-Groningen en Noord-Overijssel.

Het Agrarisch Nieuwsblad bedreef, overwegend op verdekte wijze, propaganda voor de NSB en haar Duitse voorbeeld. Verantwoordelijk hiervoor was de hoofdredacteur J. ter Haar, die tevens directeur van de NV De Agrarische Pers was. Tijdens de bezetting wilde de Commissie voor de Persreorganisatie het Agrarisch Nieuwsblad laten fuseren met de Meppeler Courant. Eerstgenoemde krant kwam echter met het tegenvoorstel, één groot regionaal dagblad Het Noorden op te richten. Daarna stuurde de commissie aan op een fusie tussen de Provinciale Drentsche en Asser Courant (PDAC) en het Agrarisch Nieuwsblad. Uiteindelijk moest de PDAC verdwijnen en kreeg de Agrarische Pers de opdracht het Agrarisch Nieuwsblad op te heffen en vanaf 1 juni 1942, onder de naam Drentsch Dagblad, een nieuw krant uit te geven. In feite werd hierdoor - tot het einde van de bezetting - het Agrarisch Nieuwsblad onder een andere naam voortgezet.

 

 aandeel01  aandeel02  aandeel03  aandeel04
Bonnenboekjes van C.G.J. Mulders-Timmer (1888) en C.G.J. Harms (1939)
 bonkaart-CGJ-Mulders01  bonkaart-CGJ-Mulders02  bonkaart-CGJ-Harms01  bonkaart-CGJ-Harms-02

Persoonsbewijs

Invoering persoonsbewijs
In het voorjaar van 1941 wordt het persoonsbewijs ingevoerd. Het persoonsbewijs wordt ontwikkeld door de Nederlandse ambtenaar Jacobus Lambertus Lentz in samenwerking met de Duitse bezetter. Geen land in Europa heeft een identiteitsbewijs dat technisch en administratief zo volmaakt is.

Iedere Nederlander vanaf 15 jaar is verplicht dit identiteitsbewijs, voorzien van pasfoto en vingerafdruk, altijd bij zich dragen. De gegevens staan genoteerd in een centraal register. De invoering stuit op weinig verzet.

Controle
Door het persoonsbewijs krijgen de Duitsers meer mogelijkheden om de Nederlanders te controleren, bijvoorbeeld in verband met de tewerkstelling in Duitsland en bij de Jodenvervolging is het van grote betekenis. Als de bezetter het persoonsbewijs wilde controleren zeiden ze ' Ausweis bitte!'. Ook de opsporing en arrestatie van verzetsmensen worden er een stuk makkelijker door. Mede omdat deze gevolgen eerst nog niet merkbaar zijn stuit de invoering van het ‘pb’ op weinig verzet.

(Bron: Kennisbank van Verzetsmuseum.org)

Persoonsbewijs CGJ Timmer Persoonsbewijs verplichtingen oranje
Persoonsbewijs CGJ Timmer
Persoonsbewijs Zwaantje Stevens Persoonsbewijs verplichtingen groen
Persoonsbewijs Zwaantje Stevens