Toegankelijkheid

Huur- en koopcontracten

Wat je zoal tegenkomt....

Duik eens in die oude schoenendoos en zie wat je tegenkomt. De een zal het oude troep vinden, terwijl de ander alles wil weten van hetgeen hier te lezen of te zien valt.

Op deze pagina vindt u enkele links naar documenten uit het bezit van mevrouw C.G.J. Reinders-Harms. Zij wist dat dit mij zou interesseren en gaf mij tevens toestemming op dit op deze website met u te delen.

De stukken geven aan hoe mijn familie gronden huurde en verwierf. Op deze site kunt u ook vinden hoe Vredenheim is ontstaan. Gesproken wordt van heide rondom Grolloo. U vindt hier een koopacte waarin gesproken wordt over deze ontginning. U kunt zich voorstellen hoe de gronden vanaf Grolloo richting Amen werden verkocht, verdeeld en ontgonnen. De gronden in de koopacte betreffen ook het perceel waar nu de boerderij Vredenheim 12 opstaat.

Mevrouw Reinders-Harms hoopt dat mensen met plezier en interesse de stukken zullen lezen.

Voor reacties wijs ik u graag op het contactformulier.
Bertus Reinders


Hieronder de link naar het huurcontract van Hoofdstraat 9 te Grolloo. Dit is opgemaakt in het jaar 1939. Vele boerderijen behoorden toe aan de familie Van Wijk uit Vries. Het huurgeld werd persoonlijk en op de fiets naar Vries gebracht. Dit was op een oude fiets, omdat een nieuwe fiets zou leiden tot huurverhoging!

Interessant is te lezen wat de rechten van de huurder waren.


Huurcontract Hoofdstraat 9, te Grolloo


Hieronder het bewijs van eigendom van een perceel, zich uitstrekkende van af de huidige ijsbaan aan de Vredenheimseweg tot aan Het Amerdiep bij Amen. Dit perceel is opgedeeld en doorverkocht aan verschillende boeren.

Bewijs van eigendom Vredenheim uit het jaar 1950


Hieronder de link naar een huurscontract voor vele akkertjes. Duidelijk is de versnippering. Onder veldnamen kunt u op deze site wellicht een en ander terugvinden.

Huurcontract van vele akkertjes rondom Grolloo uit het jaar 1950

 

Hieronder het artikel en een tekening over de verkoop van landerijen op Vredenheim 16 maart 1988. De perselen 2; 3; 4; 5 en 6 zijn toegevoegd aan de landerijen van Vredenheim 10. 

 

19880316 veiling bouwland Grolloo Vredenheim

 

(Klik op de afbeeldingen voor een vergroting.)
19880316 veiling bouwland Grolloo Vredenheim 2

 

Heeft u nu ook nog van dergelijke informatie, dan doet u ons er een groot plezier mee. Neem s.v.p. even contact met ons op via het contact formulier, maar een telefoontje naar de webmaster mag natuurlijk ook.