Wetenswaardigheden Vrijheidsboom
De Vrijheidsboom - in het jaar 2000 Vredesboom genoemd - is gepland op 13 mei 1945 tijdens een groot dorpsfeest. Volgens de overlevering waren hier Canadese bevrijders bij aanwezig. we hebben dit niet kunnen terugvinden, maar kunnen, gezien het feit dat deze nog in de buurt moesten zijn, is dit niet ontdenkbaar. Grolloo is op 12 april 1945 bevrijd door Canadese en Poolse soldaten, geassisteerd door de Franse Para's.
brief aan VvV en VDGO
Op zondag 19 mei 2002 ben ik gebeld door mevr. T. Hingstman Zeijen. Zij had begrepen dat men in Grolloo op zoek was naar mensen die iets afwisten van het planten van een boom ergens midden in het dorp.
Dit moet m.i. handelen om de vrijheidsboom welke staat in het centrum tegenover bar-eetcafe Gerrie. De volgende personen zouden hier bij zijn geweest: Mevr. Annie Reinders; dhr. Berend Veenhof; dhr. Jan Enting; mevr. Annie Oosterbrink-Popken. Deze mensen zouden in de achtste klas hebben gezeten. Meester Van der Wal had een lied geschreven. Dhr. Jan Abbingh zou bij het planten van de boom hebben geholpen. Onder de boom moet zich een fles bevinden met hierin de namen van de betrokken personen.
Met vriendelijke groet,
Bertus Reinders
Herdenken in Grolloo
Sinds het jaar 2000 - het mileniumjaar - heeft op initiatief van Henk Zeelenberg en ondergetekende de werkgroep Grolloo is Zo! voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog een herdenking op 4 mei georganiseerd en een bevrijdingsdag op 5 mei. Sindsdien wordt in Grolloo om de vijf jaar aandacht besteed aan deze herdenking en viering.
Dorpsfeest 13 mei 1945
Krantenartikel waarin het planten van de Vrijheidsboom wordt genoemd.
Lijst Nationale Oorlogsmonumenten van de Stichting 4 en 5 mei
De Vredesboom is in de zomer van 2022 toegelaten tot de nationale lijst met oorlogsmonumenten.
Bij de Vredesboom is in 2023 een plaquette aangebracht. De tekst is via onderstaande links in drie talen beschikbaar.
Vredesboom Baum des Friedens Tree of Peace
Sinds het jaar 2000 staan we in Grolloo stil bij de herdenking op 4 mei. Deden we dit aanvankelijk eens in de vijf jaar, sinds de eerste afgelasting door Corona hebben we besloten jaarlijks de herdenking te houden. Hierbij willen we nadrukkelijk de kinderen van de basisschool betrekken, hetgeen nu ook jaarlijks zal plaatsvinden. De school zal het monument adopteren en zich als zodanig aan onze Canadese Rode Beuk verbinden.
Bij het monumetn is een plaquette te vinden met meer informatie en een QR-code welke zal verwijzen naar het deel over de oorlog op oldgrol.nl. Tevens zijn twee QR-codes aangebracht die verwijzen naar de Engelse en Duitse tekst op de site.