Rond de oorlog

De Tweede Wereldoorlog heeft vijf jaar geduurd. Vijf jaar is op de geschiedenis van Grolloo natuurlijk maar een heel klein stukje. Toch speelt het een belangrijke rol. Nu, in december 2013, leven er nog mensen die de oorlog bewust hebben meegemaakt in al zijn facetten. Er druppelt steeds meer informatie binnen, zodat op deze plek de informatie verzamelt kan worden.

Tot nu toe hebben we de volgende onderwerpen:

We hebben de Aardappelkrabbers 1943. Jonge mensen uit het verre Limburg werden hier aan het werk gezet in de landbouw. Het was voor de bezetter van belang dat er genoeg voedsel zou worden geproduceerd en iedereen die kon meehelpen werd aan het werk gezet. Een artikel in het Dagblad van het Zuiden van zaterdag 11 september 1943 is hier te lezen. Vrij recent heb ik een foto toegevoegd met twee van deze arbeiders aan het werk bij Bertus Reinders (mijn opa).

Ik heb enige tijd gecorrespondeerd via mail met Arie Nottmeijer uit Bergen op Zoom. Hij is bezig met zijn levensloopboek en verbleef hier in Grolloo als 10-jarig jongetje. Zijn aangrijpende verhaal over het vervlijf van zijn broer en hijzelf kunt u hier lezen.

Tot slot een mailtje met hierin wetenswaardigheden rond de Vredesboom.

 

Indien u meer informatie voor deze website heeft, dan houd ik mij beleeft aanbevolen. Neem dan contact op via het contactformulier. Bij voorbaat dank!

 

Bertus Reinders

19350316 krant PDAC uitnodiging NSB

19350316 krant PDAC uitnodiging NSB