Toegankelijkheid

Rond de oorlog

De Tweede Wereldoorlog heeft vijf jaar geduurd. Vijf jaar is op de geschiedenis van Grolloo natuurlijk maar een heel klein stukje. Toch speelt het een belangrijke rol. Nu, in december 2013, leven er nog mensen die de oorlog bewust hebben meegemaakt in al zijn facetten. Er druppelt steeds meer informatie binnen, zodat op deze plek de informatie verzamelt kan worden.

Onder het menu Oorlog vindt u een keur aan verzamelde informatie. Het betreffen allemaal onderwerpen die met Grolloo, haar omgeving en haar inwoners te maken hebben. Verslagen van mensen die hier een veilige plek hebben gevonden, te werk gesteld zijn, in het verzet hebben gezeten, het nationaal socialisme en natuurlijk dde bevrijding. Tevens wordt aandacht besteed aan hetgeen na de oorlog heeft plaatsgevonden, zoals de herdenkingen. De eerste herdenking in Grolloo vond plaats in het jaar 2000.

We hebben de Aardappelkrabbers 1943. Jonge mensen uit het verre Limburg werden hier aan het werk gezet in de landbouw. Het was voor de bezetter van belang dat er genoeg voedsel zou worden geproduceerd en iedereen die kon meehelpen werd aan het werk gezet. Een artikel in het Dagblad van het Zuiden van zaterdag 11 september 1943 is hier te lezen. Vrij recent (2013) heb ik een foto toegevoegd met twee van deze arbeiders aan het werk bij Bertus Reinders (mijn opa).

2 mannen van de arbeidsdienst aan het werk bij Bertus Reinders en Zwaantje Reinders-Stevens

Bij de Vredesboom is in 2023 een plaquette aangebracht. De tekst is via onderstaande links in drie talen beschikbaar.

Vredesboom          Baum des Friedens          Tree of Peace

 

Indien u meer informatie voor deze website heeft, dan houd ik mij beleeft aanbevolen. Neem dan contact op via het contactformulier. Bij voorbaat dank!

 

Bertus Reinders

19350316 krant PDAC uitnodiging NSB

19350316 krant PDAC uitnodiging NSB