Toegankelijkheid

 

Beschieting tram op baanvak
Grolloo-Assen

 

 

MARECHAUSSEE GEWEST GRONINGEN
GROEP - WESTERBORK
POST - ROLDE.
-----------------------------------------------

R A P P O R T:

     Ik Gerrit van Ewijk, wachtmeester behoorende tot opgemelde groep en post, heb de eer U het navolgende te berichten.
     Naar aanleiding van geruchten, die in Rolde de ronde deden, dat omstreeks 13,30 uur te Amen gemeente Rolde een tram der E.D.S. was stukgeschoten, heb ik in opdracht van mijn postcommandant, mij daarheen begeven.
     Op het baanvak Grollo-Amen, te Amen gemeente Rolde, stond een tram van de E.D.S., waarvan de locomotief door boordwapens, vermoedelijk van een Engelsch of Amerikaansch vliegtuig stuk geschoten was. Deze tram bestond uit ongeveer drie goederenwagens en twee personenwagen.
     Door deze beschieting zijn drie personen gedood te weten:

  • 1e. Jantina Folkers, geboren te Emmen 22 Mei 1911 echtgenote van A. Folkers, wonende Zwartwaterscheweg 104 en haar kindje
  • 2e. Jan Struyk geboren 21 Maart 1921 te Assen. Ingeschreven in het Centraal Bevolkingsregister (woonwagenbewoner).
  • Zes zwaar gewonden en 20 licht gewonden. Een der zwaar gewonden een Duitsch soldaat genaamd Herman Tapper, rang matroos No.38544/44K, behoorende tot de 6e Compagnie der 10e S.S.P.A., gelegerd te Emmen.

De zwaar gewonden zijn, alsmede dooden, na te zijn verbonden. door de doktoren Rijtma en V.Steinfoorn, beiden wonende te Rolde, door een auto van de luchtbeschermingsdienst uit Assen, die inmiddels was gearriveerd, naar het ziekenhuis te Assen vervoerd. De overige passagiers van genoemde tram zijn per boerenwagen naar Assen vervoerd, terwijl de bagage in de team is gebleven, onder bewaking van het tramweg personeel der E.D.S.
     Van een en ander heb ik mijn postcommandant telefonisch in kennis gesteld, die de verdere meldingen heeft verricht aan (vervolg ontbreekt).
     Op 30.5.1944 schrijft de Burgemeester der Gemeente Rolde aan de Commissaris der Provincie Drenthe, dat omstreeks 13.30 uur een losse locomotief op de lijn Assen-Stadskanaal tussen het station Rolde en het Tumulibos is beschoten en defect geraakt. De daarop dienstdoend leerling-machinist werd gewond, waarschijnlijk niet gevaarlijk.
     Omstreeks dezelfde tijd, zo vervolgt de brief, is te Amen een personentram van de E.D.S. beschoten. Ook hier werd de machine onklaar gemaakt. Bij dit geval zijn drie doden gevallen, t.w.:
Jan Struik, geboren 21 maart 1921, wonende te Assen, woonwagenkamp, echtgenote H. Volkers met kind van ongeveer 1 jaar, wonende te Assen, Zwartwatersweg 104;
     Tevens waren er 6 zwaar gewonden, w.o.:
          een zekere Kouwman van Dordrecht,
          " " Topper, Duits marinier.
     Tenslotte waren er hier nog 20 lichtgewonden.

met dank aan Henk Ratering, Ekehaar