Laatst bijgewerkt: zondag 03 mei 2020

 

Aardgas langs Grolloo

Met dank aan Rennie Oldejans-Wolf

 Tijdens de inloop, welke georganiseerd is bij de activiteite Kunst en Vliegwerk, 24 en 25 oktober 2015 in het kader van het Grolloo is Zo!-jaar, bracht Rennie vele foto's in. Aanleiding was het feit dat we al eens gesproken hadden over de boeken van Grolloo en dat daar eigenlijk geen foto's stonden van de periode dat de eerste aardgasleiding langs Grolloo werd aangelegd. Hiermee bedoelen we de grote transportleidingen. eerst aan de westzijde van Grolloo ter hoogte van Vredenheim, richting Halkenbroeken en later aan de oostzijde, langs het Anderse diepje.

De familie Wolf kwam naar Grolloo en verbleef de eerste jaren in een woonwagen. Deze woonwagen stond tussen Amerweg 41 en 43. Volgens Rennie was het in ieder geval 's winters steenkoud. In de eerste plaats waren de winters in die tijd kouder dan nu, maar het enige kolenkacheltje jield de niet geïsoleerde woonwagen niet warm. IJspegels hingen aan het dak.

Hieronder een kaartje van de situatie van wegen op een kaart van 1955 en daar overheen geprojecteerd de situatie in 2015. De Amerweg vanuit het dorp liep rechtdoor in de Elperweg. Deze situatie is nog afkomstig van de tijd dat er geen weg naar Amen liep en alleen naar Elp. De woonwagen stond ongeveer waar zich nu de aansluiting van de Elperweg op de Amerweg bevindt.

situatie Amerweg Elperweg 1955 2015

Hieronder enkele foto's van de werkzaamheden in het veld. Lange tijd liepen er leidingen langs Grolloo voordat de inwoners zelf op aardgas werden aangelsoten. Maar de aanleg was imposant. Grote machines en bijzondere installaties. Veel buitenlandse werknemers waren hierbij betrokken. De loop van de eerste gasleiding is nog steeds te herkennen doordat de gewassen schade oplopen daar waar zich de leding bevindt. Latere leidingen werden beter aangelegd, zodat de cultuurgrond nauwlettend apart werd gehouden van de verschillende onderlagen. Bij de eerste buis is dit niet gebeurd en de waterhuishouding is nooit weer hersteld.