Toegankelijkheid

 

Project Brandkuil

 

 

Waarom een project Brandkuil?

Welnu, Stichting Old Grol wil de geschiedenis van het dorp zoveel mogelijk aantoonbaar maken. Dat gaat lang niet overal, maar hier en daar kunnen we door iets te doen met de inrichting, de aandacht op iets vestigen. Zo is dat gedaan met bielzen en stukjes rails op enkele plaatsen waar vroeger de tram voorbij reed. En zo willen we dat ook doen met de brandkuil.

 

De vroegere brandkuil aan de Achterstreek (nu Schoolstraat)De vroegere brandkuil aan de Achterstreek (nu Schoolstraat)

 

Eind jaren 1960 was de brandkuil nog aanwezig. Uiteindelijk is de kuil helemaal verdwenen. De ruimte is geëgaliseerd en ingezaaid. Hetgeen we nu zien is een brede berm.

 

De Schoolstraat met de locatie waar eens de brandkuil lag.De Schoolstraat met de locatie waas eens de brandkuil lag.

 

Wat is het plan?

We zouden de kuil graag weer uitgraven en zo mogelijk als op de foto van vroeger. Dit zal in overleg moeten met de grondeigenaren en dan hebben we te maken met twee eigenaren. Een deel ligt op particuliere grond en een ander deel is van de gemeente. Stichting Old Grol wil met beide in gesprek en hopen op medewerking.

We willen de kuil gaan afwerken met een afrastering van palen en planken. De kuil zal niet diep worden, maar we willen een veilige situatie creëren waarbij we toch ook voldoende ruimte hebben de kuil te onderhouden.

Uiteraard gaan we door middel van een plaquette en QR-code de bezoeker informeren. Via de website is dan het verhaal over de brandkuil en de grote branden in te zien. We kunnen de brandkuil meenemen in het verhaal over brandpreventie. Voor, maar vooral na de grote branden van 1915 en 1922 is er vee lgezegd en geschreven over dit onderwerp. https://www.oldgrol.nl/preventie/preventie

Hieronder een foto van een brandkuil in Eext (gevonden op de website Het Geheugen van Drenthe). Het geeft een beetje aan hoe het in Grolloo ook zou kunnen.

 

Situatie in Eext